Het is om te beginnen belangrijk om te weten dat fibromyalgie niet te genezen is. Dat betekent dat de klachten wel beïnvloedbaar zijn door een fibromyalgiebehandeling, maar dat het mogelijk is dat de klachten op een later moment weer terug komen of verergeren. Ook kan het zijn dat de klachten vanzelf tijdelijk verminderen.

Hoe ziet een fibromyalgiebehandeling bij ons eruit?

Elk revalidatietraject staat onder de supervisie van een revalidatiearts. Ieder traject is uniek en volledig op maat gemaakt. Na het maken van een afspraak, kun je de volgende stappen verwachten:

Verwijzing

Wanneer je in aanmerking komt voor een revalidatietraject, hebben wij een verwijzing van je huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist nodig om je fibromyalgiebehandeling te kunnen starten.

Intake

Wanneer wij de verwijzing binnen hebben, vindt er een intake plaats. Dit gesprek heb je met je revalidatiearts. Samen met jou  bepaalt de revalidatiearts wat je definitieve behandelplan wordt.

Inventarisatiefase

In deze fase willen wij een zo goed mogelijk beeld krijgen van je klachten en wat het onderliggende kernprobleem is. Vanuit deze fase wordt tijdens een overleg met diverse specialisten een optimalisatie van je behandelplan gemaakt. Deze is gericht op het kernprobleem en is gekoppeld aan tijd.

Fibromyalgiebehandeling

Tijdens deze fase wordt je door verschillende, op elkaar afgestemde professionals behandeld, waarbij je gemiddeld genomen vier uur per week therapie hebt. Hierbij kun je denken aan fysiotherapie gecombineerd met psychologie, ergotherapie, maatschappelijk werk, diëtiek en/of logopedie. Het team voert eens per 4 weken een overleg om de voortgang en ontwikkelingen te bespreken.

Afrondingsfase

Hierbij bereiden we je voor op de periode na de revalidatiebehandeling. Er volgt tevens een gesprek met de revalidatiearts.

Welke vormen van therapie zijn er om klachten te verminderen?

Hier lichten we toe welke therapievormen bijdragen aan verbetering van je klachten en wat je kunt verwachten. Er zijn nog meer therapievormen mogelijk en we kijken samen met jou wat voor je situatie het beste behandelplan is.

Fysiotherapie als behandeling bij fibromyalgie

Samen met een fysiotherapeut stel je een schema op waarin er een balans ontstaat tussen beweging en rust. Beide aspecten zijn belangrijk bij het verminderen van de klachten van fibromyalgie. Beweging is erg goed om de klachten te verminderen. Hierbij kun je denken aan zwemmen, wandelen, yoga of fietsen. Bij bewegen is het goed om te kijken dat je je lichaam niet overbelast en dat de bewegingen weinig impact hebben op het lichaam.

Je fysiotherapeut kan ook Dry Needling voorstellen als fibromyalgiebehandeling. Hierbij worden kleine naaldjes in de triggerpoints gezet om deze zo te verzachten. Daarnaast kan er gekozen worden voor massage en infrarood warmte. Het is afhankelijk van je klachten, welke behandeling voor jou het beste is.

Psychologische hulp als ondersteuning

Misschien niet zo voor de hand liggend, maar wel een effectieve fibromyalgiebehandeling is psychologische therapie. De nieuwste vorm van deze therapie is EAET. Dit staat voor Emotionele Bewustzijn en Expressie Therapie. Deze therapie helpt doordat de patiënten leren om de emotionele ervaringen beter te verwerken. Er zijn ook andere therapievormen geschikt voor het leren omgaan met fibromyalgie. Je specialist stemt met je af, wat voor jou de meest geschikte therapie is.

Ergotherapie als onderdeel van je behandeling

Bij ergotherapie leer je je gewrichten op een andere manier te gebruiken, zodat je minder last ervaart gedurende je dagelijkse bezigheden. Zo ervaar je dat je minder last gaat krijgen van symptomen zoals, pijn, vermoeidheid en stijfheid van je gewrichten.

Diëtiek helpt bij je fibromyalgiebehandeling

Omdat ook voeding van invloed kan zijn op je klachten, wordt ook vaak een diëtiste ingeschakeld. Samen kijk je naar je voedingspatroon en waar er verbeteringen kunnen worden aangebracht zodat je beter in balans komt. Je krijgt advies over de voedingsproducten die je klachten verminderen en welke voedingsproducten je beter kunt vermijden.

Ontspanningsoefeningen die je zelf kunt doen ter ondersteuning

Om te beginnen zijn ademhalingsoefeningen een fijne manier om meer tot ontspanning te komen. Wanneer je te snel en te hoog adem haalt, gaat je lichaam zich automatisch meer aanspannen. Dat is juist wat we willen voorkomen. Daarom is het belangrijk om rustig en diep te leren ademhalen. Deze oefeningen kun je zittend of liggend doen.

Zorg er altijd voor dat je bovenlichaam recht is. Dit kan liggend of zittend. Om er zeker van te zijn dat je naar de buik ademt en niet naar de borst, kun je één hand op je navel leggen en de andere hand op je borst. Vervolgens haal je drie seconden in naar de buik. Zorg er hierbij voor dat je borst stil blijft. Je houdt de adem één tel vast en vervolgens adem je rustig uit voor 5 à 6 tellen. Net wat je prettig vindt. Zorg ervoor dat je inademt via de neus en rustig uitademt via de mond. Door dit dagelijks te oefenen gaat je lichaam zich vanzelf al meer ontspannen.

Een andere ontspanningsoefening is, progressieve spierontspanningsoefeningen. Hierbij span je een spiergroep aan en laat het daarna weer ontspannen. Je begint dan bijvoorbeeld bij je voeten en gaat zo alle spieren af naar boven. Hier zijn ook goede apps voor om je bij te begeleiden. Een specialist kan je verder helpen met oefening om te ontspannen.

Menu