Heup operatie herstel

  1. Home
  2. Revalidatie en aandoeningen
  3. Herstel na operatie
  4. Heup operatie herstel

Revalideren na een heupoperatie is een intensief proces. Je bent geopereerd aan je heup en hebt misschien een prothese gekregen. Het echte werk begint eigenlijk nu pas. Je gaat samen met specialisten aan je herstel  werken om zo een optimaal resultaat te krijgen van je operatie. In de eerste drie maanden herstel je het meest van de operatie. Na deze drie maanden vindt er nog steeds herstel plaats en dat kan tot een jaar duren voordat je alle activiteiten ten volle weer kan uitoefenen.

Hoe verloopt het herstel na een heupoperatie?

Natuurlijk ziet voor iedereen het herstel na een heupoperatie er anders uit. Ieder lichaam is uniek en de impact van de operatie is ook voor iedereen anders.

Richtlijnen hoe het herstel na een heupoperatie verloopt

In de eerste periode loop je met krukken. Hoe lang deze periode duurt is afhankelijk van de snelheid van je herstel. Samen met je fysiotherapeut bouw je het lopen met krukken langzaam af. Direct na de operatie begint je al met het belasten van je heupen. Ook wordt er gekeken naar de pijnmedicatie en of dit voldoende is en wanneer je kunt afbouwen.

Oefeningen ter bevordering van je revalidatie na een heupoperatie

Het is belangrijk om na de operatie te beginnen met oefeningen om je herstel te bevorderen. Onder begeleiding van een fysiotherapeut begin je met oefeningen om de spieren en kapsels van de heup weer sterker en soepel te krijgen.

Ook worden de bovenbeenspieren getraind om deze krachtiger te maken en we gaan aan de slag met een goede houding. Doordat je pijn hebt, kun je een verkeerde houding aannemen om de pijn te ontzien. Een goede houding blijven houden is belangrijk bij je herstel na een heupoperatie.

Daarnaast is het van belang om weer een goede conditie op te bouwen. Tijdens je revalidatie gaan we hier aan werken, zodat je goed leert bewegen.

Waar houd je zelf rekening mee in je herstel na een heupoperatie

Het is belangrijk dat je in de periode na je operatie geen zware voorwerpen tilt. Draag ook goede ondersteunende en schokdempende schoenen. Zorg dat je niet teveel knielt of hurkt. Een verhoogd bed en een verhoogde stoel helpen hierbij. Ook is het belangrijk dat je geen overdreven bewegingen maakt met je heup en wandel regelmatig. Zo houdt je je heupen op een goede manier in beweging.

Wij begeleiden je bij het volledig bewegen na een heupoperatie

Een team van specialisten staat voor je klaar om je te ondersteunen bij je herstel na je operatie. Je kunt hierbij denken aan een fysiotherapeut, diëtist, psycholoog en ergotherapeut. Samen met je kijken we wat voor je de beste behandeling is en waar je het meeste baat bij heeft.

Meld je nu aan voor een behandeling voor herstel na een heupoperatie.

Kun jij wel wat hulp gebruiken?

Menu