Een chronisch vermoeidheidssyndroom is wat anders dan een paar dagen moe zijn en wat meer slaap nodig hebben. Er zijn ook verschillende oorzaken voor vermoeidheid. Wanneer je te maken hebt met een chronisch vermoeidheidssyndroom, ben je lusteloos en heb je geen energie, je bent te moe om de deur uit te gaan en presteren zit er niet meer in. Als deze verschijnselen langer duren dan 6 maanden, heb je te maken met een chronisch vermoeidheidssyndroom.

Lichamelijk symptomen bij chronische vermoeidheid

Op lichamelijk gebied ervaar je ook de effecten van het chronisch vermoeidheidssyndroom. Zo ervaar je pijn in je spieren en gewrichten, je hebt vaker hoofdpijn en je lymfeklieren in je hals en oksels zijn overgevoelig.

Oorzaken van een chronisch vermoeidheidssyndroom

Het is moeilijk om te achterhalen wat precies de oorzaak is van dit syndroom. Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een chronisch vermoeidheidssyndroom.

  • Een infectie
  • Een bevalling
  • Een operatie
  • Een impactvolle gebeurtenis in je leven.

Het kan heel goed zijn dat er geen precieze oorzaak ontdekt wordt. Gelukkig wil dat niet zeggen dat er dan geen behandeling voor mogelijk is.

Hoe ziet de behandeling er uit?

De behandeling is intensief en vraagt toewijding van jou als patiënt. Om met de behandeling te starten, is het belangrijk om vooraf heldere doelen te stellen. Waar wil je naar toe werken? Wat wil je weer kunnen doen?

Vervolgens gaan we kijken welke specialismen we het beste kunnen inzetten bij je behandeling. Vaak komt er een psychologisch stukje bij kijken. Hier leer je anders kijken naar je klachten. Daarnaast leer je anders met je klachten omgaan.  Doordat je anders met je klachten omgaat, worden deze in positieve zin beïnvloed.

Fysiotherapie en ergotherapie bij een chronisch vermoeidheidssyndroom

Ook kan het zijn dat je met een fysiotherapeut aan de slag gaat. Hier kijk je wat je kunt doen om je conditie te verbeteren en een goede balans te krijgen tussen activiteit en ontspanning. Doordat je conditie omhoog gaat, krijg je ook weer meer energie.

Een ergotherapeut kan ook betrokken zijn bij de behandeling. Met een ergotherapeut leer je bijvoorbeeld communiceren. Vermoeidheid is niet altijd te zien vanaf de buitenkant en het is belangrijk dat je je grenzen leert aangeven. Je leert prioriteiten stellen. Wat moet er nou echt gebeuren op een dag en wat is echt belangrijk? En je leert een betere houding aannemen. Hoe zit jij achter je bureau of hoe loop jij over straat? Door een betere houding aan te nemen, kosten activiteiten ook minder energie.

Heb je begeleiding nodig bij het herstel van een chronisch vermoeidheidssyndroom? Vul dan het formulier in en wij nemen contact met je op.

Menu