Een ongeval zit in een klein hoekje. En dat kan soms flinke gevolgen hebben. Soms is er sprake van een hersenletsel of trauma. De mate van de ernst verschilt per persoon. De impact van een hersenletsel kan groot zijn en kan veel vragen van je naasten. Wij helpen je bij het herstel na een hersenletsel of trauma, zodat je weer zo zelfstandig mogelijk kunt leven.

Hoe wordt een hersenletsel vastgesteld?

Ook bij een kleiner ongeval kan er sprake zijn van hersenletsel. Dit is niet altijd aan de buitenkant te zien. Het is verstandig om bij twijfel altijd contact op te nemen met de huisarts. Mocht het dan nodig zijn, stuurt hij je door naar het ziekenhuis.

Heb je een ernstig ongeluk gehad, dan wordt je hoogstwaarschijnlijk met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Als dat niet het geval is, is het verstandig om zo snel mogelijk zelf naar het ziekenhuis te gaan wanneer mogelijk.

In eerste instantie zal er een test gedaan worden in het ziekenhuis. Er wordt gekeken naar eventueel geheugenverlies en hoe lang je het bewustzijn bent verloren. Ook wordt er een Glascow Coma Scale gebruikt om te kijken of er sprake is van hersenletsel en de ernst ervan. Aan de hand van de verbale reactie, de motoriek en de reactie van de ogen wordt er een score gegeven. Hoe lager de score is, hoe ernstiger het hersenletsel. Vervolgens wordt er, wanneer nodig, ook een CT-Scan gedaan.

Het verloop van een hersenletsel

Hersenletsel verschilt van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben bijna geen last van restverschijnselen en anderen kunnen amper nog lopen of praten. Maar zelfs jaren na het opgelopen hersenletsel of trauma kan er nog herstel optreden. Dus het is in dit geval erg belangrijk om niet de moed te verliezen en door te gaan met therapie.

Met behandeling op cognitief vlak en op lichamelijk vlak kan er veel bereikt worden. Afhankelijk van de ernst van het trauma, is het hard werken. Sommigen krijgen weer volledige grip op alle functies en anderen moeten accepteren dat niet alle functies terugkomen. Daarbij hoort ook een stukje ‘rouwverwerking’. Daarom is het van belang dat tijdens het herstel na hersenletsel of trauma gewerkt wordt met verschillende disciplines. Zo vergroot je de kans op een volledig herstel.

Wat zijn de gevolgen van een hersenletsel of trauma?

Op verschillende vlakken kunnen er gevolgen zijn. Dit ligt aan de plaats van het trauma of letsel en de ernst er van.

Lichamelijk kan het voorkomen dat er een gedeeltelijke of volledige verlamming plaatsvindt. Op emotioneel vlak gebeurt er ook een hoop. Je hebt te maken met de verwerking en in sommige gevallen ga je een rouwproces door. Dit kan komen omdat je bijvoorbeeld iets niet meer kan doen, waar je voorheen vreugde uithaalde. Daarnaast kunnen er stemmingswisselingen of angststoornissen voorkomen.

Doordat je misschien niet meer zo zelfstandig bent dan voorheen, heeft een hersenletsel of trauma ook gevolgen voor je naasten. Er wordt vaker een beroep op ze gedaan en ook zij hebben te maken met een stuk verwerking. Voor jou kan het betekenen dat je je eenzamer voelt, doordat je niet meer kunt werken of je hobby niet meer kunt uitvoeren. Het is zeer belangrijk om hierover in gesprek te blijven, zodat je geholpen kan worden om te kijken naar de mogelijkheden.

Herstel van een hersenletsel of trauma heeft ook invloed op het gedrag

Soms heeft hersenletsel ook gevolgen voor het gedrag van de persoon. Het kan zijn dat iemand karaktertrekken vertoont, die hij nog nooit eerder heeft vertoond. Zo kan het zijn dat iemand totaal geen rekening meer houdt met anderen of ineens ongeremde emoties laat zien. Ook voor naasten is dit moeilijk om mee om te gaan.

Op het gebied van cognitie kunnen er ook verandering plaatsvinden. Zo kun je ineens ontzettend moe zijn en moeite hebben met concentratie en aandacht. Het kan ook zijn dat je geheugen niet meer werkt zoals je  gewend bent of dat je overgevoelig bent voor geluid en andere prikkels.

Hoe verloopt het herstel na een hersenletsel of trauma?

Omdat ieder letsel en trauma weer anders is, ziet het herstel na een hersenletsel of trauma er ook anders uit. Daarom gaan wij met jou in gesprek wanneer mogelijk om te kijken waar je persoonlijke behoeften liggen. We kijken en bespreken je klachten en stellen een team samen om je op verschillende gebieden zo goed mogelijk te ondersteunen.

Hierbij kun je denken aan een team bestaande uit een fysiotherapeut, een ergotherapeut, een diëtist, een logopedist en een psycholoog. Afhankelijk van je behoeften kom je gemiddeld vier uur per week revalideren. Maar dit is een richtlijn en wordt op jouw persoonlijke situatie afgestemd.

Ons doel is om op een zo’n productief mogelijke manier met je behandeling aan de slag te gaan en je herstel na een hersenletsel of trauma zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Heb je vragen of wil je je aanmelden voor een behandeling? Vul dan het formulier in en wij nemen je aanvraag in behandeling.

 

Menu