Je bent geopereerd en je mag weer naar huis. Maar dat wil nog niet zeggen dat de herstelperiode voorbij is. Ook thuis is het nodig dat je aan je herstel na een operatie werkt. Zo zorg je ervoor dat het herstelproces sneller gaat. Daarnaast neemt de pijn sneller af en kun je eerder stoppen met eventuele pijnmedicatie. Ook loop je minder risico dat je tijdens het herstel na een operatie, schade oploopt.
Hoe ziet het herstel na een ingreep eruit
Hoe je herstel na een operatie eruit ziet, is afhankelijk van de operatie die je gehad hebt. Het kan zijn dat je geopereerd bent aan een botbreuk of aan je longen. Deze twee hersteltrajecten zien er natuurlijk anders uit. Maar voor iedere ingreep hebben wij een traject voor je waarmee we je ondersteuning bieden tijdens het herstel.
Veel voorkomende uitdagingen tijdens het herstel na een operatie
- Vermindering van conditie en kracht
- Vermindering van functie van het geopereerde gebied
- Stijfheid
- Pijn, vocht en verkleuring rond het geopereerde gebied
- Problemen met verwerking van de operatie of de aandoening
- Onzekerheid
Behandelplan voor je revalidatie na een operatie
Omdat iedereen anders is en ook de ingreep verschillend kan zijn, stellen wij voor iedereen een persoonlijk behandelplan op. Het proces dat we doorlopen, is wel voor iedereen hetzelfde. Hieronder zie je wat je kunt verwachten nadat je je hebt aangemeld.
Verwijzing
Om je behandeltraject te kunnen starten, hebben wij een verwijzing nodig van je huisarts of specialist. Als je in aanmerking komt voor een behandeltraject, nemen wij contact met je op en informeren wij je hierover.
Intake
Als wij de verwijzing hebben ontvangen, plannen we een intake in. Dit gesprek heb je met de revalidatiearts. Je bepaalt samen met de revalidatiearts hoe je definitieve behandelplan eruit gaat zien.
Inventarisatiefase
In deze fase willen wij een zo goed mogelijk beeld krijgen van je persoonlijke situatie en hetgeen waar je tegenaan loopt. Een herstel na een operatie is een individueel en uniek proces. Na dit overleg vindt er een overleg plaats met de betrokken specialisten om een verscherping van het behandelplan op te stellen.
Behandelfase
In deze fase gaan we aan de slag met de behandeling. Afhankelijk van je probleem, zijn er verschillende specialisten bij je behandeling betrokken. Dit team van specialisten heeft eens in de vier weken overleg om de voortgang te bespreken.
Evaluatiefase
Tijdens dit gesprek met de revalidatiearts bespreek jeeventuele aanpassingen en of je behandelplan naar wens verloopt. Je kunt hierbij ook aangeven of je ergens vastloopt.
Afrondingsfase
Tijdens deze fase bereiden we je voor op de periode na de behandeling. Er volgt nog een gesprek met de revalidatiearts. Zo kun je je herstel na de operatie ook thuis voortzetten.